www.sklipekvaltice.cz :: Sklípek Valtice (26.04.2018 - 05:53)

Sklípek Valtice

Vinný sklípek, který jsem převzal po mém tatínkovi, se nachází ve sklepní uličce Josefská - přímo pod mými vinicemi.

Vlastní sklep je členěn do 3 částí. V horní části je posezení pro cca 20 osob, v pravé dolní části jsou umístěny moderní nerezové sudy, v levé dolní části jsou ještě staré dřevěné sudy.

korj_640

imgp1267_640
p1020429_640

 

Ve sklípku můžete ochutnat také tyto odrůdy:

Chorvát

Charvát - moravské označení hybridového vína (profesor Fedor Malík 2003)

V roce 1869 představil Wasserzicher z Nauvoo (Illinois) novou odrůdu získanou výsevem semen z druhé filiální generace křížení Vitis labrusca a Vitis riparia, kterou nazval Noah. Odrůda se nejvíce rozšířila v Evropě. Ve Francii bylo její bílé, aromatické víno přidáváno do bílých vín a hlavně využíváno na pálení. Kvalita pálenky byla považována za vynikající. Vzhledem k výborné odolnosti proti houbovým chorobám a pravidelné plodnosti se odrůda udržela dodnes ve vinicích drobných pěstitelů pod různými synonymy. U nás ji známe pod názvem Chorvát.

18. ledna 1935 vyšel ve Francii zákon o zákazu pěstování amerických hybridů, jako byl Noah, Isabella a Othello.V roce 1953 byl sestaven katastr francouzských vinic, kde vinařům byla nabídnuta prémie 150 tisíc franků za vyklučení každého hektaru osázeného americkými hybridy. V roce 1959 vyšlo nové nařízení, které ukládalo pokutu 300 tisíc franků a i ztrátu výsadbového práva.

Zajímavé informace týkající se této odrůdy můžete najít v diplomové práci Andrey Štefkové "Využití SSR metody při studiu neregistrovaných genotypů rodu Vitis", kterou se svolením autorky můžete přečíst zde.

Baco Noir

Dalším významným šlechtitelem byl Baco, jehož odrůda Baco Noir (lidově Bago) se pěstuje u nás dodnes a slouží k pokrytí loubí a rozsáhlých pergol nade dvory. Při vhodném způsobu zpracování hroznů dává jednoduché červené víno.

Je to kříženec mezi francouzskou odrůdou Folle blance, užívanou dříve k výrobě Cognacu, a americkým druhem Vitis riparia. Odrůdu Bago Noir využívají dodnes k výrobě biovína vinaři ve Švýcarsku.

Uhudler

Uhudler, jehož prapůvod spočívá v období nemoci vinné révy kolem roku 1860. tehdy byly dovezeny z Ameriky  bílé a červené resistenční odrůdy, jež se křížily s domácími odrůdami jako Concordia, Othello či Elvíra. Tato vína se vyvíjela pouze na jihu Burgenlandu, nikde jinde. Pití Uhudleru jako údajně zdraví škodlivého zakázal v roce 1938 sám Adolf Hitler a tento jeho zákaz platil neskutečných pětapadesát let...

Názory na Uhudler se různí, někdo má pro něj jen slova opovržení, jiní zase nedají na jeho jedinečnou ovocnou chuť dopustit. V současné době se zpracovává z nešlechtěného hroznu technikou starou tři sta let. Světle červený nápoj připomíná svou chutí lesní jahody nebo rybíz. V obchodním Burgenlandu se však čepuje prakticky ve všech vinařských výčepech, zejména v okolí Loipersdorfu, kde se prodává jako oblíbený suvenýr v původních kameninových nádobách. Z hroznů se rovněž dělá marmeláda, jež má velmi intenzivní jahodovou vůni.

 
Vinný sklípek Valtice
 

Doporučujeme:
Vybavení obchodů | Nářadí Bosch | Kvalitní regál | Lyžáky Fischer